Het Utrechts Archief verzamelt en bewaart bronnen over de Utrechtse geschiedenis en stelt ze beschikbaar aan het publiek. In dit kwartaalbericht ziet u een kleine selectie van onze mooiste aanwinsten van de afgelopen maanden.

Wilt u een totaaloverzicht van onze nieuwe aanwinsten en toegankelijk gemaakte archieven? Download dan deze PDF.

 

Beeldmateriaal

Collectie Foto’s Robert Oosterbroek
Robert Oosterbroek maakte in de periode 2012-2022 honderden foto’s van Utrecht. De collectie laat een uitgebreid tijdsbeeld zien en bevat foto’s van de protestacties tijdens de corona epidemie, maar bijvoorbeeld ook de bouw van Tivoli Vredenburg en de ontwikkeling van de stad in de vorm van luchtfoto’s.

 

Bibliotheek

De getekende stad: Utrecht in oude tekeningen 1550-1900, C.C.S. Wilmer (2023)
De getekende stad geeft een prachtig overzicht van de belangrijkste topografische tekeningen uit de periode 1550-1900, uit de collectie van Het Utrechts Archief. Met dit boek als gids ontdekt u de stadswal en de Oudegracht, de vele middeleeuwse kerken en kloosters en dwaalt u over de straten en pleinen van de oude stad. In de 400 geselecteerde tekeningen, van rake schetsen tot uitgewerkte kunststukke,n worden meer dan drie eeuwen Utrecht zichtbaar op papier.

Universiteit Utrecht en Koloniale Kennis: Bestuderen, Bemeten en Beleren sinds 1636, Henk J. van Rinsum (2023)
Henk van Rinsum geeft in zijn boek een diepgaande beschrijving van het koloniale verleden van de Universiteit Utrecht vanaf haar stichting in 1636. Hij beschrijft de ontwikkeling van (wetenschappelijke) kennis en kennisoverdracht over en in de Nederlandse kolonies, met name in Nederlands-Indië. De rode draad in zijn boek is het idee van Westerse superioriteit, de vooronderstelling dat Wij ‘ontwikkeld’ zijn en dus modern en de Ander in de kolonies ‘(nog) niet ontwikkeld’ en dus primitief of traditioneel. Dit koloniale verleden is ook het kader waarin de Universiteit Utrecht betrokken raakte bij slavernij en de afschaffing daarvan. Henk van Rinsum laat zien hoe de kennis verworven in de kolonie tevens heeft bijgedragen aan de wetenschapsontwikkeling aan de eigen universiteit.