Elk jaar kunt u vanaf 1 januari archieven bekijken die hiervoor niet openbaar waren. Het moment waarop een archief openbaar wordt, hangt af van verschillende zaken. Sommige archieven zijn direct na overbrenging naar het archief raadpleegbaar, maar bij ander materiaal duurt het nog (vele) jaren.       

Hoe werkt openbaarheid?
Het Utrechts Archief bewaart archieven van overheden en van particulieren. Veel overheidsarchieven worden na 20 jaar openbaar, maar deze periode kan, bijvoorbeeld vanwege de privacy, oplopen tot 75 jaar. En als er persoonsgegevens van levende personen in staan, dan is deze periode zelfs nog langer. Bij particulier archief worden er met de schenkers afspraken gemaakt over het moment waarop de stukken te bekijken zijn door het publiek.   

Landelijke openbaarheidsdag
Het Nationaal Archief (NA)  in Den Haag bewaart belangrijke archieven van de Rijksoverheid, zoals de notulen van de ministerraad.
Meer informatie over openbaarheidsdag bij het NA

Stukken bekijken in Utrecht
Ook in Utrecht zijn er nieuwe archieven beschikbaar die interessant zijn voor onderzoekers. Zoals stukken van de gemeente Utrecht over het behoud van panden bij de bouw van Hoog Catharijne, materiaal van de Raad voor de Zending over de politieke situatie in Indonesië in 1948 en het personeelsdossier van NSB-hoofdcommissaris Kerlen, die in 1943 door Truus van Lier werd doodgeschoten.

Sloop van de stationswijk in 1971 (foto: W.Uilenbroek)


Omdat de meeste van de meer dan tweeduizend dossiers nog niet zijn gedigitaliseerd, kunt u ze alleen opvragen in onze Studiezaal en nog niet online bekijken. Vanaf dinsdag 2 januari bent u van harte welkom om ze in te zien! Plan uw bezoek aan de Studiezaal.