In het lustrumjaar van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap is hard gewerkt aan de conservering en digitalisering van het archief van dit genootschap. Vanaf vandaag is het archief voor iedereen online toegankelijk, inclusief ruim 62.000 hoogwaardige scans. U vindt informatie uit de periode 1873 - 1967, met onder meer uitvoerige dossiers van 60 expedities die de KNAG tot 1959 organiseerde. Hierin vindt u bjvoorbeeld reisverslagen, opmetingen, kaarten en foto’s. Deze informatie is van grote betekenis voor onderzoekers uit binnen én buitenland, met name de voormalige koloniale gebieden van Nederland. Dit project werd uitgevoerd door Het Utrechts Archief, dat het archief van de KNAG beheert, met ondersteuning van Metamorfoze, het nationale programma voor het behoud van papieren erfgoed. 

-> Ga naar de online-toegang met beschrijvingen de scans.

Expeditie naar de Wisselmeren
Een van de vele voorbeelden van expedities in het archief is die naar de Wisselmeren in 1939 onder leiding van C.C.F.M. Le Roux. Het verslag van deze acht maanden durende expeditie in Nieuw Guinea is niet in dit archief overgeleverd,  maar wel zijn er uitgebreide fotoreportages en series met luchtfoto’s, opmetingen en meteorologische waarnemingen. Bijzonder is ook het album met panoramatekeningen die onderweg werden gemaakt. Zeer informatief is ook de map met krantenknipsels en verslaglegging, waaronder stukken en foto’s van de tentoonstelling over ‘De bergpapoea’s van Ned. centraal Nieuw-Guinea’ in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in 1940.

 

Foto: Na afloop van de expeditie werd in het Museum voor Land- en Volkenkunde in Rotterdam een tentoonstelling gehouden waar veel van de 2200 voorwerpen waren te zien die Le Roux uit Nieuw-Guinea had meegenomen. Deze voorwerpen had hij geschonken aan het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, waar hij conservator was. “Juist om de afzondering, waarin zij leven, is het verrassend hoe hoog de cultuur van deze steenen-tijdperkmenschen staat”, aldus de NRC bij de opening van de tentoonstelling in oktober 1940.

in het Rijksmuseum voor Volkenkunde

Vertaling met de nieuwste technieken
De digitalisering van dit archief opent ook de deur naar het digitaal leesbaar maken van het gescande archief. Het Utrechts Archief experimenteert hiervoor momenteel met het programma Transkribus. Een voorbeeld van wat die techniek de onderzoeker kan brengen is het verslag van de expeditie naar het Wisselmeren-gebied in Centraal Nieuw-Guinea uit december 1937-januari 1938 (inventarisnummer 150). Wie zelf bijvoorbeeld even wil zoeken naar alle “varkens” in dit verslag, kan de getranscribeerde tekst vinden op: 
https://transcripties.hualab.nl/NL-UtHUA_74.150-KNAG-expeditie-Nieuw-Guinea.pdf

 Foto: Kaart van het westelijk deel van Nieuw Guinea

 

Foto: Voor de expeditie van Le Roux in 1939 werd van het Merengebied in Nieuw-Guinea ook een uitgebreide serie luchtfoto’s gemaakt.