Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: SOL

63 SOL

beacon
 
 
Erfgoedstuk
37 fragmenten
Inventaris
1. Archief van de Vereeniging Coöperatieve Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek te Utrecht, 1907-1973 (2011)
1.7. Public Relations en voorlichting
63 SOL, geluidsfilm, geproduceerd door de afdeling Voorlichting van het Instituut voor Landbouw Coöperatie in Gelderland en Overijssel te Warnsveld, [1964-1968]
Datering:
01-01-1964 - 31-12-1968
Samenvatting inhoud:
Voorlichtingsfilm over de mengvoederfabriek van de Coöperatieve Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek (S.O.L.) op het industrieterrein Lage Weide te Utrecht. De film gaat ook in op de geschiedenis, werkzaamheden en activiteiten van de S.O.L. en bevat beelden van de oude fabriek aan de Vaartserijnstraat (vermeld wordt Everard Meijsterlaan), alsook beelden van Hoogland, Rhenen en Elst.
Bronformaat:
16 mm (film)
Kleur/zwartwit:
Zwart-wit en kleur
Geluid:
Ja
Vervaardiger:
Instituut voor Landbouw Coöperatie in Gelderland en Overijssel te Warnsveld (afdeling voorlichting), producent
Tijdsduur:
28'18"
Oud nummer:
140367
Ga naar dit stuk:
SOL
 
 
 
 
 
1375   Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek
Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek
Archief en inventarisatie
 
 
 
 
 
1375   Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek
1. Archief van de Vereeniging Coöperatieve Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek te Utrecht, 1907-1973 (2011)
1.1. Besturing van de organisatie
1.2. Organisatie
1.3. Bestuur, leden en directeur
1.4. Personeel
1.5. Financiën
1.6. Onroerende goederen
1.7. Public Relations en voorlichting
48 Mengvoederbedrijf Lage Weide, brochure over de mengvoederfabriek op het industrieterrein Lage Weide, [1967]. Gedrukt. In tweevoud
49 Brochures voor leden en afnemers met informatie over de samenstelling en het gehalte van veevoeders en gebruiksaanwijzingen voor voornoemde producten, onder meer uitgegeven door de afdeling Voorlichting, , [1960], z.j. Gedrukt
50 Voor kom dit! Voedert S.O.L.-Weidekoek, folder ter promotie van het voeren van weidekoek ter voorkoming van Kopziekte bij koeien, ca. 1950. Gedrukt
51 Stalkaart en Eier-produktielijst, modellen voor de registratie van productie van en voeding voor respectievelijk runderen en kippen, uitgegeven door de afdeling Voorlichting, ca. 1955. Gedrukt
52-54 Jaarkalenders voor 1962, 1964, 1973
55 De Stichtse Koerier, orgaan van de Vereniging Coöperatieve Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabroek te Utrecht, 22e jrg. (1950) nr. 25. Gedrukt
56-58 Solidair, maandelijks voorlichtingsblad van de Coöperatieve Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek te Utrecht, 1e jrg. (1970)-6e jrg. (1972). Gedrukt
59 Foto's (8) van agrarische situaties en werkzaamheden, met name koeien en schapen op het land en in stallen, gebruikt voor publiciteitsdoeleinden, ca. 1960
60 Fotokaarten (2) van de geluidswagen als promotie ten behoeve van bijeenkomsten in de buitenlucht van agrarische aard, met een foto van de wagen tijdens voorlichtingswerkzaamheden, ca. 1965
61 Foto's (39) van deelname aan evenementen in de Irenehal van de Jaarbeurs te Utrecht, onder meer de beurs Ornithophilia, ca. 1965-ca. 1970
62 Foto's (5) van het Nationale concours in de Irenehal van de Jaarbeurs te Utrecht, 1968
63 SOL, geluidsfilm, geproduceerd door de afdeling Voorlichting van het Instituut voor Landbouw Coöperatie in Gelderland en Overijssel te Warnsveld, [1964-1968]
63 SOL
Erfgoedstuk
Zwartbeeld
Titel: SOL
Titel: Een film vervaardigd door de afdeling voorlichting van het
Titel: Instituut voor Landbouw Coöperatie in Gelderland en Overijsel te Warnsveld
De silo en ingang van de nieuwe mengvoederfabriek van S.O.L. op Protonweg 10 op industrieterrein Lage Weide.
Jonge boeren uit de Betuwe arriveren per bus bij de mengvoederfabriek en worden in de kantine verwelkomt door directeur C.J. van Rooijen. Jongen achter de filmprojector voor de vertoning van een film over de bouw van de nieuwe fabriek.
Titel: De S.O.L. bouwt
Wapperende vlag met het logo van S.O.L.; bord met tekst 'Bouw mengvoederfabriek', de naam van de opdrachtgever en de namen van de uitvoerders en leveranciers.
Genodigden komen in juli 1964 bij elkaar op het bouwterrein om getuige te zijn dat oud-S.O.L.-voorzitter Sturkenboom en huidige voorzitter mr. H.A.C. Middelweerd de eerste lading beton storten.
Werkzaamheden aan het nieuwe gebouw: betontimmermannen maken bekistingen en ijzervlechters bewapening voor het beton; een pomp loost water om de stand van het grondwater laag te houden; beton wordt gestort.
Werkzaamheden aan het nieuwe gebouw beginnen te vorderen: onder meer een stratenmaker en diverse metselaars en stucadoors aan het werk; camera zwenkt langs de buitenmuur van de grote opslaghal.
Beelden van de hal van het bedrijf waar de bedieningskamer voor de automatische besturing komt.
De laatste betonplaten worden op het dak gelegd en het dak wordt waterdicht gemaakt.
Binnenwerkzaamheden zoals het metselen van binnenmuurtjes en verven, en afwerking van de buitenmuur.
Beelden van de oude fabriek in de Vaartscherijnstraat 51, enkele weken voor de brand op 14-07-1966: onder meer zakken mengvoer worden op een vrachtauto geladen; de koekenpers met mengvoerkoeken; een man vult een zak; bak met brokken mengvoer; mannen sjouwen zakken.
Beelden van het ophijsen van een deel van de besturingsapparatuur voor de regelkamer in het nieuwe gebouw (Protonweg 10).
Ir. J.W. Wellen, directeur-generaal van het ministerie van Landbouw, doet de officiële opening van de nieuwe fabriek op 6/6/1967 door in de regelapparatuur een programma in te brengen.
De jonge boeren uit de Betuwe krijgen een rondleiding op het nieuwe bedrijf (Protonweg 10). Een medewerker bedient het controlepaneel van de regelapparatuur. Hij geeft via een voorgeprogrammeerde ponskaart opdrachten aan de installatie om bepaalde gewichtshoeveelheden uit verschillende cellen met graankorrels en meel af te wegen.
Werknemers achter een zakkenvulmachine. De zakken met meel en korrels worden gewogen en gaan via een transportband en glijgoot naar de opslaghal. Daar laadt personeel de zakken op pallets. Een vorkheftruck stapelt de pallets in de opslagruimte.
Meel en korrels worden gewogen op een mobiele bunkersnelweger en gestort in de compartimenten van het laadstation.
Een binnenvaartschip in de Mesonhaven bij de fabriek. Geladen vrachtauto verlaat de fabriek en diverse geladen vrachtauto's worden gewogen bij de uitgang van het fabrieksterrein.
Een vrachtauto met mengvoer van de S.O.L. onderweg en arriveert bij een boerderij. De boer ment (beleert) een paard.
De S.O.L. heeft een stand in de Irenehal van de Jaarbeus (Croeselaan): voorgevel Irenehal met de naam van de hal; bezoekers en een agent te paard op het Jaarbeursterrein; close-up van logo S.O.L.
Tweespan paard en wagen op het Jaarbeursterrein en eenspannen in de Irenehal tijdens een show met publiek langs de kant. Pony's worden getoond in de Irenehal en eenspannen met pony's. Gezicht op het publiek.
Show van een muziekkorps 'Trommelaeren van Roesendaele' (1953-1970) uit Roosendaal. Een groepje ruiters passeert de Irenehal. Een man met een bekroonde koe.
Koeien in de wei. Een boer met een onwillige stier aan een touw. Een andere boer poseert met een koe. Rennende koeien, die mengvoeder van de S.O.L. krijgen uit een zak. Een S.O.L.-medewerker verzamelt koeienpoep.
Impressie van een fokveedag in Elst met op de achtergrond de Grote of Sint-Maartenskerk: een groen busje van de S.O.L.; boeren in overall met hun koeien; een boer reinigt de staart van zijn koe; boeren showen hun koe; een S.O.L.-medewerker bezig met de geluidsinstallatie.
Impressie van een landdag voor jongeren in Hoogland met op de achtergrond de Sint-Martinuskerk: tribune met toeschouwers; een groen S.O.L.-busje; ruiters, die stilstaan, galopperen en over een hindernis springen; muziekkorps met majorettes; optocht van sjezen (lichte, door paarden voortgetrokken karren).
S.O.L.-geluidswagen in Elst. Achterkant busje met bordjes met de tekst 'S.O.L. mengvoeders' en 'Soyaschroot, -olie, -vetkern, -lecithol'.
Vrachtauto met mengvoeders van de S.O.L. rijdt over de Rijnbrug bij Rhenen. Bomen met bloesem in de Betuwe. De vrachtauto op het veer over de Waal bij Ewijk (Gelderland).
De vrachtauto van de S.O.L. arriveert bij een boerderij met een grote stal. Het automatisch lossen van de lading.
Een voorlichter van de S.O.L. arriveert bij een kippenboer in Hamersveld bij Leusden. Kippen in een stal. Een transportband met eieren. Twee zoons stoppen de eieren in doosjes.
Een voorlichter van S.O.L. arriveert bij varkensboerderij 'Knorrenburg', maakt zijn laarzen schoon en overlegt met de boer. Biggen met ringstaarten in de stal. Een emmer veevoer wordt gewogen en in de trog geleegd. Een aantal zeugen lopen buiten in de modder. Een zeug met haar biggen loopt naar buiten. Een aantal biggen in een veewagen.
Een medewerker in de controle- en regelkamer in de mengvoederfabriek (Protonweg 10). Close-up van het controlepaneel en van een meter.
De avondploeg neemt pauze in de noodkantine: de mannen eten en drinken iets en spelen een kaartspel.
De medewerker in de controle- en regelkamer achter het controlepaneel. Pijpen in de fabriek die granen vervoeren naar cellen in het bedrijf. De koekenpers in werking. Een man verpakt de mengvoerkoeken in een zak.
Samenvatting van de werkzaamheden in de nieuwe mengvoederfabriek van S.O.L. (Protonweg 10).
Betreft:
- Bezoek van boeren uit de Betuwe aan de nieuwe fabriek op het industrieterrein Lage Weide, onder meer een vertoning van de film De Sol bouwt
- De Sol bouwt, geluidsfilm over de bouw van de fabriek op het industrieterrein Lage Weide
- Controle- en regelkamer en productieproces in de fabriek op het industrieterrein Lage Weide, tevens transport door bulkwagens uit de fabriek naar een klant
- Stand in de Irenehal van de Jaarbeurs te Utrecht tijdens het Nationale Concours
- Rundvee in de wei, ter promotie van de afdeling Voorlichting
- Gebruik van de geluidswagen op fokveedagen
- Fokveedag in Elst
- Landdag in Hoogland
- Transport nabij Rhenen en lossen van veevoeder bij een klant ('Ewijk')
- Bezoek door een voorlichter aan een pluimveeloods te Hamersveld bij Leusden
- Bezoek door een voorlichter aan een varkensboerderij 'Knorrenburg'
- Controle- en regelkamer en personeel in de kantine van de fabriek op het industrieterrein Lage Weide
1.8. Productie
1.9. Documentatie
2. Gedeponeerd archief van N.V. v/h J.S. Hooghiemstra, 1947-1953
3. Verzamelde stukken betreffende de veevoederfabriek op het industrieterrein Lage Weide te Utrecht (1974-2002)
 
 
 
 
 
1375   Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek
Datering:
  1907-1973
Toegangstitel:
  Inventaris van het archief van de Coöperatieve Vereniging Coöperatieve Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek G.A. te Utrecht 1907-1973 (2011), met verzamelde stukken betreffende de veevoederfabriek op het industrieterrein Lage Weide te Utrecht 1973-1999
Auteur:
  H.A. Dorresteijn, bewerkt door R. Keijser
Datering toegang:
  2012
Openbaarheid:
  Op inv.nr. 95 is een openbaarheidsbeperking van 75 jaar van toepassing
Rechtstitel:
  Schenking
Omvang:
  2,0 m
Beschrijving:
  Inventaris van het archief van de Coöperatieve Vereniging Coöperatieve Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek G.A. te Utrecht 1907-1973 (2011), met verzamelde stukken betreffende de veevoederfabriek op het industrieterrein Lage Weide te Utrecht 1973-1999
Erfgoedstuk