Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Gedichtje 'De Eerste!' van 'Pimmy' uit de serie 'Utrechtsche...

Beeldbank

Collectie beeldmateriaal
U zoekt in  ongeveer 200.000 afbeeldingen van de stad en provincie Utrecht. Ruim 62 % van alle afbeeldingen uit de beeldcollectie kunt u downloaden op deze website en onder voorwaarden hergebruiken. De voorwaarden waaronder u de werken mag gebruiken en/of publiceren vindt u terug in de beschrijving van het betreffende werk wanneer u klikt op de downloadknop. 

Waarom kan ik niet alles inzien? 
We doen ons best om de rechthebbende(n) van al het beeldmateriaal op te sporen en toestemming te vragen voor openbaarmaking op onze website. Niet alle afbeeldingen mogen we laten zien of als download aanbieden. Het Utrechts Archief kent verschillende overeenkomsten waaronder materiaal van auteurs in de collectie is opgenomen:

Welke voorwaarden zijn er voor gebruik van de afbeeldingen?
We hebben verschillende voorwaarden met de makers van het beeldmateriaal afgesproken. In totaal zijn er 12 verschillende licenties mogelijk: 

  • Er is een Creative Commons-licentie afgesproken tussen de auteursrechthebbende en Het Utrechts Archief. Dit betekent dat u het werk mag downloaden en gebruiken, in de meeste gevallen onder voorwaarden. Welke voorwaarden dat zijn, staat uitgelegd als u klikt op de downloadknop links naast de afbeelding.
     
  • Het Utrechts Archief heeft een gebruikslicentie afgesloten met de auteursrechthebbende, waarbij alleen toestemming is gegeven om een afbeelding op de website van Het Utrechts Archief te tonen. U mag het bestand bekijken, maar u mag het niet downloaden, vermenigvuldigen, bewerken of verspreiden. Ook na eventuele verschaffing van een thuiskopie is hergebruik via internet en social media of commercieel gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende. Dit geldt ook voor een aantal afbeeldingen die wij hebben aangemerkt als verweesd werk.
     
  • Het Utrechts Archief heeft geen gebruikslicentie of Creative Commons-licentie afgesproken, of heeft afgesproken met de auteursrechthebbende dat u het werk alleen in de studiezaal kunt bekijken. Online ziet u alleen de beschrijving. Ook in de studiezaal is het bestand niet downloadbaar of herbruikbaar.
 
Bent u auteursrechthebbende van afbeeldingen en ziet u dit niet als zodanig terug? Dat horen wij graag. U kunt met ons contact opnemen via inlichtingen@hetutrechtsarchief.nl. U kunt daar ook terecht voor informatie of vragen over welke bestanden u vrij kunt gebruiken.
 
Bronvermelding
Het Utrechts Archief stelt bij gebruik van werken de navolgende bronvermelding op prijs. U kunt deze als volgt opbouwen: [vervaardiger] / collectie Het Utrechts Archief / [catalogusnummer]
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
1. Beeldcollectie van het Nederlands Volksbuurtmuseum (NVBM), 1870-2017
1.7. Deelcollectie digitaal aangeleverd materiaal
1.7.1. Foto’s en advertenties uit het weekblad Utrecht in Woord en Beeld
1.7.1.3. Foto’s en advertenties uit de complete jaargangen

235-871751 Scans van de opgenomen foto’s en advertenties, per jaargang en per maand; jaargang 3, 1927-1928
236 1927 mei, cd-25 (62)
Affiche
717086 Gedichtje 'De Eerste!' van 'Pimmy' uit de serie 'Utrechtsche Theerandjes', gepubliceerd in het weekblad 'Utrecht in Woord en Beeld', Boothstraat 3 te Utrecht. Met in de kop een tekeningetje van een strooien hoed.
Catalogusnummer:
717086
Dossiernr KvK:
6665
Techniek:
Koperdiepdruk
Deelcollectie:
Nederlands Volksbuurtmuseum
Beschrijving:
Gedichtje 'De Eerste!' van 'Pimmy' uit de serie 'Utrechtsche Theerandjes', gepubliceerd in het weekblad 'Utrecht in Woord en Beeld', Boothstraat 3 te Utrecht. Met in de kop een tekeningetje van een strooien hoed.
Opschrift:
Utrechtsche Theerandjes door Pimmy. DE EERSTE !
Eerst keek hem de winkeljuffrouw / Zonderling en angstig aan. / Hij kreeg nijging om metéén maar / Weer den winkel uit te gaan. / In een hoekje stond de looper / En die zette een gezicht / Of hij hoorde vragen / Naar twee Meter Mei-gedicht. / Toen riep zij de oudste juffrouw, / (Minder, minder werd zijn lef!) / En die riep de chef-bediende / En die riep de winkelchef. / Deze waarschuwde zijn baas weer, / Hij begreep het nog niet goed, / Stamelde die gek, dat wezen / Heusch de woorden: Strooien hoed? Opgepast, verkocht, vertrokken. / Wonder, wonder blonk de zon / Op het blonde strooien doppie / Dat een schuimtaart heeten kon. / En maar loopen, en niet denken, / En niet kijken om je heen, / En het hoedje op je slapen / Als een tempel, als een steen. / Nagekeken door de menschen / Als een gek, een geest, een spook... / Zelfverwijten, hoed-verwenschen. / Zelf vèr weg je wenschen ook. / Thuis de hoed diep in de kleerkast: Nóóit zoo'n ding meer op je kop! ..................................... Dag daarna loopt half de wereld / Met een strooien doppie op...
Datering vroegst:
13-05-1927
Datering laatst:
13-05-1927
Opmerkingen:
Het gedichtje is gepubliceerd in Utrecht in Woord en Beeld, een geïllustreerd familieweekblad voor stad en provincie, jrg. 3 (1927-1928), nr. 07, op pg. 99. De digitale reproductie bevindt zich in de beeldcollectie van het Nederlands Volksbuurtmuseum, toegang 1986, inv.nr. 236.
Licentie:
Uitleg auteursrechten:
U mag: downloaden, delen, kopiëren, publiceren en bewerken, ook met een commercieel doel. Voorwaarde: geen. Zie ook: Publiek Domein
Soort beeldmateriaal:
Handels- en reclamedrukwerk
Materiaalsoort:
Digitale opname
Soort reclamemateriaal:
Diversen
Negatiefnummers:
X 208285 - 717086
Bestand downloadbaar:
Ja
Uitgever:
Noord-Nederlandsche Uitgeversmaatschappij
Trefwoorden THA: