Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Gedichtje 'Nu naar buiten!' van 'Pimmy' uit de serie 'Utrech...

Beeldbank

Collectie beeldmateriaal
U zoekt in  ongeveer 200.000 afbeeldingen van de stad en provincie Utrecht. Ruim 62 % van alle afbeeldingen uit de beeldcollectie kunt u downloaden op deze website en onder voorwaarden hergebruiken. De voorwaarden waaronder u de werken mag gebruiken en/of publiceren vindt u terug in de beschrijving van het betreffende werk wanneer u klikt op de downloadknop. 

Waarom kan ik niet alles inzien? 
We doen ons best om de rechthebbende(n) van al het beeldmateriaal op te sporen en toestemming te vragen voor openbaarmaking op onze website. Niet alle afbeeldingen mogen we laten zien of als download aanbieden. Het Utrechts Archief kent verschillende overeenkomsten waaronder materiaal van auteurs in de collectie is opgenomen:

Welke voorwaarden zijn er voor gebruik van de afbeeldingen?
We hebben verschillende voorwaarden met de makers van het beeldmateriaal afgesproken. In totaal zijn er 12 verschillende licenties mogelijk: 

  • Er is een Creative Commons-licentie afgesproken tussen de auteursrechthebbende en Het Utrechts Archief. Dit betekent dat u het werk mag downloaden en gebruiken, in de meeste gevallen onder voorwaarden. Welke voorwaarden dat zijn, staat uitgelegd als u klikt op de downloadknop links naast de afbeelding.
     
  • Het Utrechts Archief heeft een gebruikslicentie afgesloten met de auteursrechthebbende, waarbij alleen toestemming is gegeven om een afbeelding op de website van Het Utrechts Archief te tonen. U mag het bestand bekijken, maar u mag het niet downloaden, vermenigvuldigen, bewerken of verspreiden. Ook na eventuele verschaffing van een thuiskopie is hergebruik via internet en social media of commercieel gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende. Dit geldt ook voor een aantal afbeeldingen die wij hebben aangemerkt als verweesd werk.
     
  • Het Utrechts Archief heeft geen gebruikslicentie of Creative Commons-licentie afgesproken, of heeft afgesproken met de auteursrechthebbende dat u het werk alleen in de studiezaal kunt bekijken. Online ziet u alleen de beschrijving. Ook in de studiezaal is het bestand niet downloadbaar of herbruikbaar.
 
Bent u auteursrechthebbende van afbeeldingen en ziet u dit niet als zodanig terug? Dat horen wij graag. U kunt met ons contact opnemen via inlichtingen@hetutrechtsarchief.nl. U kunt daar ook terecht voor informatie of vragen over welke bestanden u vrij kunt gebruiken.
 
Bronvermelding
Het Utrechts Archief stelt bij gebruik van werken de navolgende bronvermelding op prijs. U kunt deze als volgt opbouwen: [vervaardiger] / collectie Het Utrechts Archief / [catalogusnummer]
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
1. Beeldcollectie van het Nederlands Volksbuurtmuseum (NVBM), 1870-2017
1.7. Deelcollectie digitaal aangeleverd materiaal
1.7.1. Foto’s en advertenties uit het weekblad Utrecht in Woord en Beeld
1.7.1.3. Foto’s en advertenties uit de complete jaargangen

235-871751 Scans van de opgenomen foto’s en advertenties, per jaargang en per maand; jaargang 3, 1927-1928
235 1927 april, cd-24 (103)
Affiche
717068 Gedichtje 'Nu naar buiten!' van 'Pimmy' uit de serie 'Utrechtsche Theerandjes', gepubliceerd in het weekblad 'Utrecht in Woord en Beeld', Boothstraat 3 te Utrecht. Met in de kop een fotootje van 'Pimmy'?
Catalogusnummer:
717068
Beschrijving:
Gedichtje 'Nu naar buiten!' van 'Pimmy' uit de serie 'Utrechtsche Theerandjes', gepubliceerd in het weekblad 'Utrecht in Woord en Beeld', Boothstraat 3 te Utrecht. Met in de kop een fotootje van 'Pimmy'?
Dossiernr KvK:
6665
Deelcollectie:
Nederlands Volksbuurtmuseum
Techniek:
Koperdiepdruk
Opschrift:
UTRECHTSCHE THEERANDJES IV / Nu naar buiten! / door Pimmy
Nu naar buiten, Stichtenaren / Nu het voorjaarswonder spreekt. / Nu het frissche groene blaadje / Uit zijn winterhokje breekt! / Op je blije wije heiden / In je bosschen, groot en sterk, / Vind je 't nieuwe levensvoedsel, / Nieuwe krachten voor je werk! / En je ziet de reuzenstammen / Strevend altijd naar omhoog....: / Dàn span je van-zèlf je spieren, / Helder straalt vanzèlf je oog. / En je ziet de mooi bloemen, / En de vlinders, mooi en teêr....: / Dàn voel je je hart ontdooien, / Dan verrijkt je geest zich weer!
Tal van toerende toeristen / Toeren straks toer-turig rond, / Bruingebrande dikke wangen, / Want het toeren is gezond. / Gij toeristen-Stichtenaren, / Vóór je over reizen rept, / Blijft éérst eens bekoekeloeren / Wat je héél dicht bij je hebt. / Als je even op de fiets springt, / Je gaat de provincie in, / Heb je heiden, bosschen, bergen, / Plassen, polders.... Elk zijn zin! / 't Hoeft geen honderden te kosten, / Iedereen heeft wel een fiets - / Vijf cent voor een reepje kwatta / En.... het Sticht heb je voor niets!
Al is de provincie Utrecht / Niet zoo bijster uitgebreid, / Groot zijn wij in 't buitenleven: / Variatie wijd en zijd. / Denk aan onze Soesterduinen, / Denk eens aan de mooie Vecht, / Denk aan Loosdrecht, Zeist en Rhenen, / Spakenburg.... Stééds kan je terecht! / Nergens hoef je om te keeren: / Néén, daar is 't leelijk, saai.... / Overal is 't even prachtig, / Overal is 't èven fraai! / Nu naar buiten, Stichtenaren, / Nooit ben je te vroeg geweest: / In je Stichtsche lustwarande / Is 't een louter lentefeest!
Datering vroegst:
08-04-1927
Datering laatst:
08-04-1927
Opmerkingen:
Het gedichtje is gepubliceerd in Utrecht in Woord en Beeld, een geïllustreerd familieweekblad voor stad en provincie, jrg. 3 (1927-1928), nr. 02, op pg. 30. De digitale reproductie bevindt zich in de beeldcollectie van het Nederlands Volksbuurtmuseum, toegang 1986, inv.nr. 235.
Licentie:
Uitleg auteursrechten:
U mag: downloaden, delen, kopiëren, publiceren en bewerken, ook met een commercieel doel. Voorwaarde: geen. Zie ook: Publiek Domein
Soort beeldmateriaal:
Handels- en reclamedrukwerk
Materiaalsoort:
Digitale reproductie
Soort reclamemateriaal:
Diversen
Negatiefnummers:
X 208267 - 717068
Bestand downloadbaar:
Ja
Uitgever:
Noord-Nederlandsche Uitgeversmaatschappij
Trefwoorden THA: