Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Collage van 4 foto's betreffende oude buurten in Utrecht. Me...

Beeldbank

Collectie beeldmateriaal
U zoekt in  ongeveer 200.000 afbeeldingen van de stad en provincie Utrecht. Ruim 62 % van alle afbeeldingen uit de beeldcollectie kunt u downloaden op deze website en onder voorwaarden hergebruiken. De voorwaarden waaronder u de werken mag gebruiken en/of publiceren vindt u terug in de beschrijving van het betreffende werk wanneer u klikt op de downloadknop. 

Waarom kan ik niet alles inzien? 
We doen ons best om de rechthebbende(n) van al het beeldmateriaal op te sporen en toestemming te vragen voor openbaarmaking op onze website. Niet alle afbeeldingen mogen we laten zien of als download aanbieden. Het Utrechts Archief kent verschillende overeenkomsten waaronder materiaal van auteurs in de collectie is opgenomen:

Welke voorwaarden zijn er voor gebruik van de afbeeldingen?
We hebben verschillende voorwaarden met de makers van het beeldmateriaal afgesproken. In totaal zijn er 12 verschillende licenties mogelijk: 

  • Er is een Creative Commons-licentie afgesproken tussen de auteursrechthebbende en Het Utrechts Archief. Dit betekent dat u het werk mag downloaden en gebruiken, in de meeste gevallen onder voorwaarden. Welke voorwaarden dat zijn, staat uitgelegd als u klikt op de downloadknop links naast de afbeelding.
     
  • Het Utrechts Archief heeft een gebruikslicentie afgesloten met de auteursrechthebbende, waarbij alleen toestemming is gegeven om een afbeelding op de website van Het Utrechts Archief te tonen. U mag het bestand bekijken, maar u mag het niet downloaden, vermenigvuldigen, bewerken of verspreiden. Ook na eventuele verschaffing van een thuiskopie is hergebruik via internet en social media of commercieel gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende. Dit geldt ook voor een aantal afbeeldingen die wij hebben aangemerkt als verweesd werk.
     
  • Het Utrechts Archief heeft geen gebruikslicentie of Creative Commons-licentie afgesproken, of heeft afgesproken met de auteursrechthebbende dat u het werk alleen in de studiezaal kunt bekijken. Online ziet u alleen de beschrijving. Ook in de studiezaal is het bestand niet downloadbaar of herbruikbaar.
 
Bent u auteursrechthebbende van afbeeldingen en ziet u dit niet als zodanig terug? Dat horen wij graag. U kunt met ons contact opnemen via inlichtingen@hetutrechtsarchief.nl. U kunt daar ook terecht voor informatie of vragen over welke bestanden u vrij kunt gebruiken.
 
Bronvermelding
Het Utrechts Archief stelt bij gebruik van werken de navolgende bronvermelding op prijs. U kunt deze als volgt opbouwen: [vervaardiger] / collectie Het Utrechts Archief / [catalogusnummer]
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
1. Beeldcollectie van het Nederlands Volksbuurtmuseum (NVBM), 1870-2017
1.7. Deelcollectie digitaal aangeleverd materiaal
1.7.1. Foto’s en advertenties uit het weekblad Utrecht in Woord en Beeld
1.7.1.3. Foto’s en advertenties uit de complete jaargangen

212-870460 Scans van de op de beeldbank opgenomen foto’s en advertenties, per jaargang en per maand: jaargang 1 , 1925-1926
219 1925 dec., cd-08 (46)
Foto
870313 Collage van 4 foto's betreffende oude buurten in Utrecht. Met linksboven een gezicht op 'Lijnmarkt aan de Werf'; linksonder een gezicht in het wed op de Ganzenmarkt; rechtsboven een gezicht op de ingang van het wed aan de Ganzenmarkt en rechtsonder een gezicht over de Maartensbrug op de Servetstraat.
Catalogusnummer:
870313
Beschrijving:
Collage van 4 foto's betreffende oude buurten in Utrecht. Met linksboven een gezicht op 'Lijnmarkt aan de Werf'; linksonder een gezicht in het wed op de Ganzenmarkt; rechtsboven een gezicht op de ingang van het wed aan de Ganzenmarkt en rechtsonder een gezicht over de Maartensbrug op de Servetstraat.
Vervaardiger:
Deetman, J.W., fotograaf
Datering vroegst:
01-01-1925
Datering laatst:
18-12-1925
Opmerkingen:
De afbeeldingen zijn gepubliceerd in Utrecht in Woord en Beeld, een geïllustreerd familieweekblad voor stad en provincie, jrg. 1 (1925-1926), nr. 38, op pg. 602. De digitale reproductie bevindt zich in de beeldcollectie van het Nederlands Volksbuurtmuseum, toegang 1986, cat.nr. 219. Drie foto's zijn van de hand van J.W. Deetman, zie cat.nrs. 56970, 56971 en 62742 .
Licentie:
Uitleg auteursrechten:
U mag: downloaden, delen, kopiëren, publiceren en bewerken, ook met een commercieel doel. Voorwaarde: geen. Zie ook: Publiek Domein
Soort beeldmateriaal:
Fotografische documenten
Materiaalsoort:
Digitale reproductie
Soort negatief:
Digitale reproductie X 205547
Deelcollectie:
Nederlands Volksbuurtmuseum
Opschrift:
Tekst: LB: Men waant zich in een kloostergang. Maar die moet men te Utrecht elders zoeken. Hier zijn we aan de werf langs de Oudegracht, aan den achterkant der huizen van de Lijnmarkt. De "gang" is overbouwd en achter de de bogen is het langzaam-voorbijstroomende water van de gracht. Ook de stad Utrecht ontleent aan het water een groot deel van haar bekoorlijkheid. Er zijn er, die over "dempen" praten, bezeten als ze zijn van de boulevardkoorts. Alsof men daar later geen spijt van krijgt..... Amsterdam heeft vele waarschuwende voorbeelden op dat gebied.
LO: Links: De uitgang van het "wed" aan de werf. Een aardig kijkje op het water heeft men hier. Zware gemetselde kluizen, oeroud, welven zich boven uw hoofd. Maar de ondernemende straatjeugd weet dat allemaal zooveel beter dan de deftige burger, die er overheen wandelt.
RB: Een curieuze merkwaardigheid: het "wed" op de Ganzenmarkt, waardoor men als 't ware in den grond verdwijnt, om uit te komen aan de werven van de Oude Gracht.
RO: De St. Maartensbrug, met de Servetstraat en de massieve voet van den Domtoren er achter. Dat de foto al verscheidene jaren geleden genomen werd, bewijst de tramlijn, die hier uit de Choorstraat komt. Dat moet dus de oude paardentram, bijgenaamd "de bokkenwagen" zijn geweest.; Soort: onderschriften
Titel:
IN UTRECHT'S OUDE BUURTEN
Uitgever:
Noord-Nederlandsche Uitgeversmaatschappij
Materiaal:
Digitale reproductie
Bestand downloadbaar:
Ja