Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Historisch Genootschap te Utrecht

62 Historisch Genootschap te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch Genootschap gevestigd te Utrecht
Nederlands Comité voor Geschiedkundige Wetenschappen
De archieven
62 Historisch Genootschap te Utrecht
Inleiding
De archieven
Het archief van het Historisch Genootschap beslaat de periode van 1845 tot 1970. Aanvankelijk berustte het archief ten huize van de secretaris of in het vergaderlokaal van het genootschap. Bij de bestuurswisseling van 1893 werd besloten de notulen en bijlagen in banden te verzamelen en samen met de in portefeuilles geborgen rekeningen met bijlagen in de kaartenkast van het genootschap in de universiteitsbibliotheek onder te brengen. De losse ingekomen stukken werden, nadat de belangrijk geachte stukken waren afgezonderd en grotendeels bij de notulen gevoegd, vernietigd *  .
De alleroudste notulen, die over het jaar 1845, zijn helaas verloren gegaan. Daar de eerste jaargang van de Kronijk nooit in druk is verschenen, is het ook niet mogelijk langs die weg daarvan kennis te nemen. Het is niet uitgesloten dat het zoekraken van deze notulen op conto is te schrijven van de eerste voorzitter, L.G. Visscher, die bekend stond als slordig en er ook voor verantwoordelijk was dat in 1848 een deel van de jaargangen van de Berigten ondershands werd verkocht aan een papierhandelaar *  . In 1908 werd een index aangelegd op de notulen. Ook de notulen van de Oudheidkundige Sectie/Leesgezelschap werden via een index nader toegankelijk gemaakt. Deze index is tot 1965 bijgehouden. De notulen zelf verwijzen naar de bijlagen.
Het archief van het N.C.G.W. beslaat de periode van 1928 tot 1970 en omvat niet meer dan 0,7 m. Het heeft altijd berust onder de secretaris-penningmeester van het Comité.
Beide archieven werden in 1985 bij het rijksarchief in de provincie Utrecht in bewaring gegeven, dat van het Historisch Genootschap door het Harreveldfonds als rechtsopvolger, dat van het N.C.G.W. door het Nederlands Historisch Genootschap. De archieven zijn openbaar voor zover de stukken ouder zijn dan 50 jaar. Voor inzage in die jonger dan 50 jaar is schriftelijk machtiging vereist van de inbewaargever.
Verantwoording
Bewerkingsgeschiedenis
Bijlagen
Lijst van leden van het dagelijks bestuur van het Historisch Genootschap
Lijst van leden van het bestuur van de Oudheidkundige Sectie/Leesgezelschap
Lijst van leden van het bestuur van het Nederlands Comité voor Geschiedkundige Wetenschappen
Publicatiereeksen van het Historisch Genootschap
N.B. Voor de publicaties van het HG, niet in reeksvorm, zij verwezen naar de in 1987 te verschijnen inventarisatie van het oude fonds, die zal worden uitgegeven door het Nederlands Historisch Genootschap
Publicaties van het Nederlands Comité voor Geschiedkundige Wetenschappen
Stamboom Bijdragen en Mededelingen betreffende de geschiedenis der Nederlanden
N.B. De verbinding met stippellijn geeft het overnemen van de taak van het uitgeven van kleine bronnen aan. Ontleend aan Bijdragen en Mededelingen betreffende de geschiedenis der Nederlanden, 100 (1985) 587
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1845-1969
Toegangstitel:
Inventaris van de archieven van het Historisch Genootschap te Utrecht 1845-1969 (1970) en van het Nederlands Comité voor Geschiedkundige Wetenschappen 1928-1969 (1970)
Auteur:
M. Roskes
Datering toegang:
1987
Datering bewerking:
2011
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 50 jaar slechts ter inzage na toestemming inbewaargever
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
13,82 m oude verpakking
Rubrieken: