Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Gereformeerde kerk te Utrecht, commissie voor het tehuis voo...

812-5 Gereformeerde kerk te Utrecht, commissie voor het tehuis voor de ouden van dagen, aanvulling

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1907 werd het Tehuis voor Ouden van Dagen der Gereformeerde Kerk geopend in het pand Predikherenkerkhof 9. De verzorging van bejaarden was een taak van de diakonie, maar de diakonie droeg alles wat op deze verzorging betrekking had, over aan een uit haar midden gekozen commissie (zie reglement voor het Tehuis voor Ouden van Dagen, archief Gereformeerde Kerk, inv.nr. 295). Aan deze commissie werden drie "Dames Regentessen" toegevoegd, die uitsluitend met de huishoudelijke aangelegenheden belast waren. Elke aanvraag tot opname moest geschieden bij de betrokken wijk-diaken, die de aanvraag op de Diaconale Vergadering bracht. Als de Diaconale Vergadering tot opname besloten had, droeg zij de verdere regeling der zaak over aan de commissie. Het personeel werd, onder goedkeuring van de Diaconale Vergadering, aangesteld en ontslagen. In 1934 werd het huis "De Oorsprong", Oorsprongpark 12, in gebruik genomen. Het pand Predikherenkerkhof 9 werd ingericht als Christelijk Gereformeerd Weeshuis.
Na de Tweede Wereldoorlog werd "De Oorsprong" te klein en begon men plannen te maken voor een nieuw gebouw. In 1955 werd besloten de Commissie om te zetten in een Stichting tot verzorging van Gereformeerde Bejaarden; deze stichting zou tevens nieuwbouw voorbereiden. In 1963 werd het Gereformeerde bejaardencentrum "De Lichtkring" aan de Eykmanlaan geopend.
De archivalia van de Commissie voor het Tehuis voor Ouden van Dagen zijn terechtgekomen bij de Richard Hoogland Stichting; deze Stichting tot verzorging en verpleging van bejaarden en langdurig zieken, uitgaande van Gereformeerde en Christelijk Gereformeerde Kerken, werd in 1968 in het leven geroepen. In 1980 werden de archivalia door de Richard Hoogland Stichting aan de Gemeentelijke Archiefdienst overgedragen (zie archief GAU, inv.nr. 164, brieven nrs. 249 en 312). Na de inventarisatie van de stukken in 1991 werd besloten ze te beschouwen als een supplement op het archief van de Gereformeerde Kerk te Utrecht.
De archivalia hebben een omvang van 0,20 m1.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
(1853) 1907-1942
Toegangstitel:
Supplement op de inventaris van de archieven van de gereformeerde kerk te Utrecht betreffende de commissie voor het tehuis voor ouden van dagen (1853) 1907-1942
Auteur:
Onbekend
Datering toegang:
1991
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
0,24 m zuurvrije dozen