Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: plaatselijke afdelingen van de bijzondere vrijwillige landst...

798-13 plaatselijke afdelingen van de bijzondere vrijwillige landstorm en het instituut 'steun wettig gezag' te utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Na Troelstra's mislukte revolutiepoging van november 1918 stelde de minister van oorlog op 3 mei 1919 de Nationale Landstormcommissie in, die de oprichting van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm (B.V.L.) moest voorbereiden. De B.V.L. was in eerste instantie uitsluitend een "anti-revolutie-instituut", bestemd om bij dreigende revolutionaire woelingen op te komen tot steun van het wettig gezag.
Utrecht, vallend onder het stormkorps der "Nieuwe Hollandsche Waterlinie", was verdeeld in twee plaatselijke afdelingen met ieder een plaatselijk leider. Deze afdelingen werkten, bijna onder een gedeeld leiderschap, nauw samen.
De Landstorm werd in augustus, 1940 op bevel van de Duitse bezetter opgeheven, maar de plaatselijke leiders gaven zich moeite "dit Instituut te consolideren, opdat het bij den omslag ter beschikking van de Regeering zou staan." Na de bevrijding deden gedurende een periode van veertien dagen in mei 1945 de Utrechtse afdelingen op verzoek van de burgemeester dienst als hulppolitie. De B.V.L. werd na de oorlog niet heropgericht. Omdat men een organisatie met een vergelijkbare taakstelling echter toch nodig achtte, werd op 28 maart 1949 de plaatselijke commissie "Nationaal Instituut Steun Wettig Gezag" geïnstalleerd. Deze commissie zou propaganda gaan voeren voor de op 5 oktober 1948 opgerichte "Nationale Reserve".
0p 17 juni 1976 werden de archivalia door de heer G. Rietveld, voormalig plaatselijk leider van de B.V.L. en voormalig lid van de plaatselijke commissie Steun Wettig Gezag, aan de Gemeentelijke Archiefdienst van Utrecht overgedragen. De stukken hadden een omvang van 0.15 m1. Twee in 1928 ter gelegenheid van de Nationale Landstormdag verschenen gedenkboekjes zijn overgedragen aan de bibliotheek, en een aantal, dubbele inschrijfformulieren is vernietigd. De omvang is nu 0.13 m1.
februari 1990, G. Boer

Kenmerken

Datering:
1934-1953
Toegangstitel:
inventaris van het archief van de plaatselijke afdelingen van de bijzondere vrijwillige landstorm en het instituut 'steun wettig gezag' te utrecht 1934-1953
Auteur:
G. Boer
Datering toegang:
1990
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
0,12 m zuurvrije dozen
Categorie: