Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: N.V. Tivoli te Utrecht

774 N.V. Tivoli te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis
Bestuur
Personeel
774 N.V. Tivoli te Utrecht
Inleiding
Personeel
Naast de vaste personeelsleden van Tivoli waren er talrijke "ambulante" werknemers in dienst voor buffet, keuken, garderobe, kaartverkoop enz. In de jaarverslagen wordt regelmatig met enige trots vermeld, dat Tivoli het personeel wist te binden. Inderdaad waren veel medewerkers lange tijd in dienst bij het bedrijf; in 1943 vierde de kelner Eduard Ronge zelfs zijn 60-jarig jubileum!
Een personeelslid dat gedurende ruim dertig jaar in Utrecht grote bekendheid genoot, was S.G. van der Kreeft, ook wel kortweg "Kreeft" genoemd. Hij was van ca. 1888 tot 1 augustus 1920 de portier van Park Tivoli. In zijn schitterende uniform met koperen knopen en gouden biezen stond hij bij de ingang van het park om onbevoegden tegen te houden.
De naam Bothof was ook jarenlang onverbrekelijk met Tivoli verbonden. Op 23 november 1906 werd W.G.J. Bothof aangesteld als kastelein; later werd hij bedrijfsleider van het concertgebouw. In september 1938 nam de heer Bothof afscheid van Tivoli. Hij was reeds per 1 januari van dat jaar opgevolgd door zijn zoon W.J. Bothof, die sedert 1935 in dienst was. Nadat de gemeente Utrecht eigenares van de N.V. Tivoli was geworden en de bestuursvorm gewijzigd was, werd besloten een directeur aan de stellen voor de dagelijkse leiding van het bedrijf. De keuze viel op P.J. Houtman, die tevens directeur was van de N.V. Stadsschouwburg en het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen. De heer Bothof jr. assisteerde de directeur in zijn functie van bedrijfsleider.
Op 1 mei 1956 volgde hij de heer Houtman op als directeur. De functie van bedrijfsleider kwam te vervallen; van 1 januari 1960 tot 11 april 1970 was echter wel de heer G.J. ten Koppel als assistent-directeur in dienst.
Na de opening van de nieuwe Jaarbeursgebouwen werd begonnen met de beperking van de activiteiten van Tivoli *  . Omdat de Jaarbeurs verschillende taken van Tivoli overnam en de totstandkoming van een nieuw concertgebouw naderde, werd het personeelsbestand ingekrompen. Er werden arbeidstijdverkortingen ingevoerd en verschillende personeelsleden werden op wachtgeld gesteld of overgeplaatst. Toen de heer Bothof jr. met ingang van 1 april 1971 met pensioen ging, werd besloten geen nieuwe directeur te benoemen, maar de heren J.A. Pordon en H. Fierst van Wijnandsbergen - in dienst sedert respectievelijk 1935 en 1955 - tot bedrijfsleiders te benoemen. Na de sluiting van het bedrijf in 1979 werd de heer Fierst van Wijnandsbergen belast met de liquidatie.
Archief
Addendum
Addendum (2)
Literatuuropgave
Bijlagen
Lijsten van de in het archief van de N.V. Tivoli aangetroffen tekeningen en foto's, opgenomen in inv.nr. 467

Kenmerken

Datering:
1880-1981
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de N.V. Tivoli te Utrecht voorheen N.V. Maatschappij tot exploitatie van het park Tivoli te Utrecht 1880-1981
Auteur:
J.N. van der Meulen
Datering toegang:
1982
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 50 jaar die vertrouwelijke gegevens bevatten slechts ter inzage na toestemming van de directeur van het Utrechts Archief
Rechtstitel:
Het archiefblok bevat archiefbescheiden met verschillende rechtstitels
Omvang:
15,72 m zuurvrije dozen
Rubrieken:
Thema trefwoorden:
Archiefvormer(s):