Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)

640 Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van het Genootschap voor Landbouw en Kruidkunde is uitstekend beschreven en fraai gedocumenteerd door Hans Siemes in zijn boek Anderhalve eeuw aanwakkeren. De inleiding is daarom sober gehouden met een accent op de organisatie.
Voorgeschiedenis
Commissie van Landbouw
640 Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)
Inleiding
Commissie van Landbouw
Door gebrek aan financiële middelen was er van wezenlijke activiteiten van de landbouwcommissies geen sprake meer. Na 1823 waren geen landelijke bijeenkomsten meer gehouden. De commissies leken een stille dood te sterven. Bij KB van 7 januari 1851 nr. 60 werden de commissies van de landbouw ontbonden. Door Gedeputeerde Staten van Utrecht werd voorgesteld de werkzaamheden van de commissie van landbouw op te dragen aan het in 1841 opgerichte Genootschap van landbouw en kruidkunde. De Staten meenden echter dat men aan een particuliere vereniging als het Genootschap wettelijk geen uitvoerende macht kon opdragen, daar de ontbonden commissies van landbouw als rijkscollegien moesten worden beschouwd. Besloten werd daarom tot instelling van een provinciale commissie van landbouw.
Al in 1856 verzocht de provinciale commissie van landbouw in Utrecht om ontslag. Door de intrekking van het reglement op de paardenfokkerij waren de werkzaamheden van de commissie voor een aanzienlijk deel beperkt, hoewel ook andere werkzaamheden ten behoeve van de landbouw aan de commissie waren opgedragen. Maar deze rechtvaardigden niet het voortbestaan van de commissie, te meer niet omdat het bestaande Genootschap voor landbouw en kruidkunde een belangrijke uitbreiding had verkregen door de vorming van onderafdelingen, die in tal van gemeenten plaatselijke activiteiten ter bevordering der belangen van de landbouw gingen ontwikkelen. Aan de commissieleden en de secretaris werd per 1 januari 1857 eervol ontslag verleend. Het Genootschap nam een aantal werkzaamheden van de ontbonden commissie over en op de provinciale begroting werd een bedrag uitgetrokken tot bevordering van de landbouw en de veestapel. Het bestuur van het Genootschap werd tevens verzocht de benodigde opgaven voor het landbouwverslag te willen verstrekken.
Landbouworganisatie in het algemeen
Organisatie van het ULG
Het bestuur
Afdelingen
Leden
Jongeren
Vrouwen
Huisvesting
Orgaan
Stalverbeteringscommissie
Zuivelcommissie
Verkoopbureau
Boekhoudbureau
ULG-Verzekeringen
Verantwoording van de inventarisatie

Kenmerken

Datering:
1841-1993
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het Utrechts landbouwgenootschap (voorheen het genootschap voor landbouw en kruidkunde te Utrecht) 1841-1993
Auteur:
W.B. Heins
Datering toegang:
1997
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 30 jaar slechts ter inzage na toestemming van de secretaris van de Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
22,92 m zuurvrije dozen
Archiefvormer(s):