Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Familie Diemont

309 Familie Diemont

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Aan dit archief kan een vrij compleet beeld van de geschiedenis van de familie Diemont en aan daaraan gelieerde families worden ontleend, in het bijzonder over de periode 1820-1920. Vooral de stukken van de (voor)ouders van Margaretha Sophia Diemont, echtgenote van Charles François de Roo van Alderwerelt (voorvader van de huidige eigenaar van dit archief, de heer G.F. de Roo van Alderwerelt), laten zien hoe het bezit van de families Diemont, Boxman, Kemper en Cappelhoff voor een groot gedeelte samenkomt bij de ouders van Margaretha, te weten Jan Willem Adolf Diemont en Louisa Margaretha Boxman. Door goed beheer en verstandige aankopen groeide het bezit van dit echtpaar gestaag. In 1886 vertegenwoordigden de bezittingen een waarde van meer dan één miljoen gulden.
Een markante aankoop vormde de buitenplaats Rijnvliet te Oudenrijn in 1862. Dit huis, waarvan in het archief veel stukken van vóór de aankoop zijn aangetroffen, bood ook aan latere Diemonts (o.a. Margaretha Sophia en Daniel E.H.) een goed onderdak. Toch is dit archief geen huisarchief te noemen; van bewoners van het huis vóór 1862 zijn vrijwel geen stukken aanwezig.
Doordat het archief ook vele stukken bevat van broers en zusters-waarschijnlijk vond men huize Rijnvliet een goede bewaarplaats-ontstaat er een goed inzicht in de maatschappelijke positie van de familie Diemont en de aan haar geparenteerde families. Vele familieleden bekleedden hoge functies: zo was de grootvader van Margaretha, Mr. Christiaan Diemont heer van Zuid-Schalkwijk, Vijfhuizen en Nieuwerkerk en lid van de Raad van Amsterdam, lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Abraham Boxman was burgemeester van Gorinchem en lid van successievelijk de Tweede en de Eerste Kamer, Daniel E.H. Boxman was lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant, F.G.E. Merkes van Gendt was lid van de Staten van Holland en Daniel E.H. Diemont wethouder van Oudenrijn.
De bezittingen van de familie Diemont waren voornamelijk gelegen in de provincie Utrecht (omgeving Oudenrijn), Noord-Holland (omgeving Muiden), en, vooral via de familie Boxman, in Zuid-Holland (omgeving Vianen en Gorinchem) en Noord-Brabant (omgeving Werkendam).
De genealogie van de familie Diemont is gepubliceerd in: Nederlands Patriciaat 42 (1956), 97-120.
Het archief is in januari 1982 aan de Rijksarchivaris in Utrecht in bewaring gegeven. De omvang bedraagt 5,8 m.
C. Venema, 1988.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1644-1952 (1967)
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de familie Diemont 1642-1952 (1967)
Auteur:
C. Venema, bewerkt door G.J. Röhner
Datering toegang:
1988 / 2005
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 50 jaar slechts ter inzage na toestemming inbewaargever
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
3,19 m zuurvrije dozen
Rubrieken:
Thema trefwoorden: