Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Huis Amerongen

1001 Huis Amerongen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het huis Amerongen en zijn bewoners
Het landgoed Amerongen-Zuilenstein
De Bylandtse goederen
Overige goederen en rechten
1001 Huis Amerongen
Inleiding
Overige goederen en rechten
Van de overige goederen en rechten moeten hier nog enige genoemd worden die geen deel hebben uitgemaakt van het landgoed, maar wel van belang zijn geweest in het verleden en sporen in het archief hebben nagelaten. Dit betreft het huis Middachten, bezittingen in het land van Munster, goederen en rechten in Ierland en enige kleine bezittingen, die op jongere zoons vererfden.
Het huis Middachten is door het huwelijk van Ursula Philippote van Raesfelt met Godard van Reede aan de familie Van Reede gekomen. Hun jongste zoon, Reinoud van Reede-Ginkel, werd in 1721, na de dood van zijn moeder, heer van Middachten. Toen hij in 1747 stierf waren er te weinig mannelijke Van Reedes, zodat Middachten en Amerongen weer in één hand kwamen. Maar Middachten had een eigen rentmeester, zodat het beheer ervan weinig sporen in het archief van Amerongen heeft achtergelaten. Wat er is, stamt voornamelijk uit de tijd van Reinoud van Reede, die, hoewel hij als militair en later als gezant in Pruisen, veel elders vertoefde, toch wel af en toe Middachten bewoond zal hebben.
Na zijn dood vererfde Middachten weer op de heren van Amerongen en dat bleef zo tot midden in de 19e eeuw, op een enkele kortdurende uitzondering na. Na het overlijden in 1844 van Willem Gustaaf Frederik van Reede werden Middachten en Amerongen gemeenschappelijk bezit van Elisabeth Maria Villiers-Van Reede en de twee zoons en één dochter van Jan Karel graaf Bentinck. Toen een van die zoons in 1853 stierf kwamen de drie anderen tot een vergelijk, waarbij de overgebleven zoon, Karel Anton Ferdinand graaf Bentinck, de enige heer van Middachten werd. Twee van diens zoons volgden hem na elkaar in Middachten op, terwijl de jongste zoon, Godard, in 1879 heer van Amerongen werd. Sindsdien bleven Amerongen en Middachten gescheiden, hoewel er uiteraard een nauwe band bestond tussen de Bentincks op Amerongen en die op Middachten.
De Munsterse goederen waren eveneens van de Van Raesfelts afkomstig. Men krijgt de indruk dat zij voor de familie Van Reede vooral een blok aan het been waren, omdat aan deze goederen veel lasten verbonden waren. Het archief wemelt van stukken over schulden en verplichtingen, die soms twee eeuwen eerder waren aangegaan. Ook de controle op het beheer van de goederen was niet eenvoudig, zodat de familie Van Reede zich uiteindelijk van het bezit ervan heeft bevrijd, waarschijnlijk omstreeks 1775.
De rechten in Ierland waren te danken aan de campagne aldaar van Willem III, waarin Godard Adriaan van Reede een belangrijke taak vervulde. De koning schonk hem enkele verbeurd verklaarde goederen en gaf hem bovendien de titel van graaf van Athlone en baron van Agrim, welke titels zijn nakomelingen tot en met de 9e graaf zijn blijven dragen. De goederen lagen hoofdzakelijk in Limerick, een stad die mede door toedoen van Van Reede was veroverd.
Van de overige heerlijkheden die aan de Van Reedes behoorden moet hier alleen Ginkel genoemd worden, een kleine heerlijkheid in de buurt van Leersum, die vaak toegekend werd aan een jongere zoon, die dan vaak bij die naam bekend werd. Onder hen waren de generaals Godard van Reede-Ginkel en Reinhard van Reede-Ginkel. Ook Elisabeth Maria Villiers-van Reede was vrouwe van Ginkel en werd soms zo genoemd.
Familiepapieren
De inventarisatie
Aanwijzingen voor de gebruiker
Concordantie
Bijlagen
1. Concordantie
Erfgoedstuk
2. Regesten
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1405-1979
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het huis Amerongen 1405-1979
Data-eigenaar:
Het Utrechts Archief
Auteur:
E.P. de Booy
Datering toegang:
2000
Openbaarheid:
De persoonlijke correspondentie van na 1920 (in inv.nrs. 4264-4266, 4300, 4304-4305, 4307, 4309, 4313, 4316, 4318, 4342 en 4349) is niet openbaar tot 2025. Eerdere inzage is slechts mogelijk na toestemming van de inbewaargever
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
104,31 m
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het huis Amerongen 1405-1979
Thema trefwoorden:
Opendata trefwoord: