Bijzondere beelden

In de middag van 7 mei 1945 kwamen ze eindelijk aan: de mannen van de 146e Infanterie Brigade van het eerste Canadese legerkorps, de Polar Bears en de leden van de 49e Britse Infanterie Divisie. Utrecht was een zee van oranje en rood-wit-blauw. Burgemeester Ter Pelkwijk keerde terug naar het stadhuis en verwelkomde de bevrijdingstroepen. In onze collectie vinden we bijzondere beelden van deze dag. Zo ontdekten we dat een bijzondere foto uit de collectie op precies dezelfde plek gemaakt is als indrukwekkende zwart-wit filmbeelden: vanuit een appartement op de Biltstraat ter hoogte van Oosterspoorweg. 

In onderstaand filmpje zie je hoe onze kleurendia's uit 1945 plots tot leven komen:

 

Vreugde en chaos

Overheersend is de vreugde in de stad. Opvallend is ook het grote aantal mensen dat met een fototoestel in de weer is, waaraan we veel bijzondere beelden hebben overgehouden.  Aan het eind van de dag is er op de Maliebaan een defilĂ©. Dit keer niet voor Musserts hoofdkwartier, maar voor het huis van de aartsbisschop. De ontwapening van de Duitsers gaat echter niet zonder slag of stoot. In een vuurgevecht bij het Rosarium in Oudwijk komen die dag nog tien verzetsstrijders om.  

Dansen en flirten 

De aanwezigheid van Canadese militairen in de stad in de dagen na de bevrijding, zorgde voor veel plezier en onrust. De aantrekkingskracht die de bevrijders op vrouwen en meisjes hadden, baarde sommigen zorgen. Burgemeester Ter Pelkwijk schreef

Er werd gedanst, geflirt, openlijk gevrijd. Dit laatste gaf aanstoot. Maatregelen hiertegen, b.v. tegen het zich neervlijen langs de singels en op de grasvelden, waren moeilijk uitvoerbaar en stuitten op weerstand.

 

Het stadsbestuur besloot om samen met het leger dansavonden en andere feesten te organiseren, om de ontmoetingen in goede banen te leiden. De Utrechtse bevolking onderging de maanden na de bevrijding als een roes van vrijheid en nieuwe mogelijkheden. Het bioscoopbezoek was in de zomer van 1945 drie keer hoger dan direct voor de oorlog. De feestelijke stemming stond in groot contrast tot de omstandigheden waaronder teruggekeerde joden, krijgsgevangenen, dwangarbeiders en onderduikers de draad weer moesten oppakken.

HUA Podcast Spotify Cover

Luister de podcast Utrecht in oorlogstijd

Meer weten over de Tweede Wereldoorlog in Utrecht? In de podcast Utrecht in oorlogstijd gaan Kathleen en Myrthe in gesprek met ooggetuigen, nabestaanden en experts, op zoek naar de verhalen achter de collectie van Het Utrechts Archief. 

Luister en lees meer over deze podcast