14 juli 1482: Kasteel De Haar in brand

Kasteel De Haar na de herbouw door Steven van Zuylen.

De strijd tussen Hoeken en Kabeljauwen heeft ook gevolgen voor kasteel De Haar. De Hoekse burgemeester van Utrecht, Dirk van Zuylen, heeft De Haar in leen van de heer van Brederode en Vianen. De Kabeljauwse ridder Egbert van Wassenaar bedenkt een plan om de bezetting van het kasteel te overrompelen en zo De Haar te veroveren voor de Hoeken. Hij laat zich met zeven metgezellen tussen meelzakken het slot in smokkelen. Maar slotvoogd Jan van Harmelen en zijn soldaten zijn hen te snel af. Egbert en zijn mannen worden gevangen gezet.
Het nieuws van de gevanggename raakt als snel bekend in de stad Utrecht. Egbert heeft daar een geheime geliefde: de dochter van de Hoekse ridder Berend van Groenenberch. Als Anthonia van Groenenberch hoort dat haar Egbert gevangen zit, vermomt ze zich samen met een dienaar als jager en gaat naar kasteel De Haar. Daar probeert zij slotvoogd Jan van Harmelen te bepraten om Egbert vrij te laten, maar Egbert blijft in de kerker.
Wanneer de Bourgondische stadhouder van Holland, Joost van Lalaing, daarvan hoort, trekt hij met zijn troepen op naar De Haar om Egbert en Anthonia te bevrijden. In juli 1482 belegert hij het kasteel. Op 14 juli steekt hij het kasteel in brand. Later dat jaar komen de burgers van Woerden en halen de buitenmuren van De Haar omver.
In 1483 wordt Dirk van Zuylen vervallen verklaard van zijn lenen. De heer van Brederode heeft daar een goede reden voor. Tijdens Dirks burgemeesterschap van Utrecht hebben de Utrechtse burgers namelijk Vianen ingenomen. Pas in 1505 krijgt Dirks oudste zoon Steven vergiffenis. Hij wordt opnieuw beleend met De Haar en begint met de herbouw van het kasteel.

Literatuur

drs. B. Oldemeierink ...[et al.] (ed.), Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht.(Utrecht 1995).
Ir. J.D.M. Bardet, Kastelenboek provincie Utrecht.(Bussum 1975).

Internet: www.kasteelhaarzuilens.nl

Thema

Tijdbalk