Voorbereiding thuis

Als u onderzoek wilt doen in Het Utrechts Archief, kunt u dit thuis al voorbereiden. Hieronder leest u hoe u dat precies kunt doen.

  1. Als u precies weet welk archief of collectie u wilt raadplegen, dan kunt u in de archiefbank opzoeken welke toegang en toegangsnummer bij dit archief horen. Steeds meer toegangen (d.w.z. beschrijvingen van de archiefstukken) vindt u ook op onze site. U noteert het nummer van de toegang en de inventarisnummer(s) van de stuk(ken) die u wilt raadplegen. Van een groeiend aantal inventarisnummers zijn ook scans beschikbaar via de Archiefbank. U kunt scans inzien of gratis downloaden.
  2. U kunt ook een aanvraag voor digitaliseren doen. U volgt de stappen via de website en na betaling, op voorwaarden dat het stuk voldoet aan de voorwaarden, staat uw verzoek binnen twee tot drie weken online.
  3. Als u niet precies weet welk archief of collectie u wilt raadplegen, maak dan gebruik van de informatie op onderwerp op deze website. In dit overzicht vindt u uitleg over veelgebruikte bronnen (b.v. doop-, trouw- en begraafboeken).
  4. Op deze site vindt u daarnaast uitgebreide stappenplannen voor uw onderzoek naar Utrechtse voorouders, woonomgeving en geschiedenis Nederlandse Spoorwegen.
  5. Weet u niet zeker waar in Nederland een archief of collectie zich bevindt, raadpleeg dan voor de provincie Utrecht http://www.utrechtsarchiefnet.nl/. En voor heel Nederland http://www.archieven.nl/ of http://www.archiefnet.nl/.

Onderzoek

Onderzoek