Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Maandagavondgezelschap te Utrecht

730-1 Maandagavondgezelschap te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het Maandagavondgezelschap werd in 1876 opgericht door academici die verbonden waren aan het hoger onderwijs, maar als niet-hoogleraar geen toegang hadden tot de vergaderingen van professoren. Op 14 oktober 1876 vond de eerste wetenschappelijke vergadering plaats, die door 10 leden werd bijgewoond. Men besloot op de eerste en derde maandagavond van de maanden oktober t/m april bijeen te komen. Vanaf 1 december 1884 hield het gezelschap de vergaderingen op de tweede en vierde maandag, maar op 19 januari 1920 besloot men weer op de eerste en derde maandag bijeen te komen. Sinds 6 mei 1946 werd slechts één keer per maand vergaderd.
Tijdens een vergadering hield één der leden een wetenschappelijke voordracht, die dikwijls gevolgd werd door een discussie. Daarna bestond er gelegenheid om 'vrije mededelingen' te doen. Twee keer per jaar hield men een vergadering die speciaal voor de vrije mededelingen bestemd was; deze vergaderingen werden zeer toepasselijk 'omnes-vergaderingen' genoemd.
Hoewel het verenigingsjaar na de zomervakantie begon, benoemden de leden in de maand januari een voorzitter (aanvankelijk 'president' genoemd) en een secretaris-penningmeester. Het aantal leden van het Maandagavondgezelschap heeft gevarieerd van 10 (1876) tot 42 (1918); na 1918 nam het ledental geleidelijk af tot 20 à 25.
De vergaderingen werden aanvankelijk gehouden in het lokaal van de Veeartsenijschool aan de Biltstraat. Toen bij een verbouwing in 1924 het vergaderlokaal werd afgebroken, zocht men in andere zaaltjes een onderkomen. Vanaf 1925 vonden de bijeenkomsten plaats in het Pathologisch Instituut aan de Biltstraat. De vergaderingen verliepen in een gemoedelijke sfeer; het nieuwste lid bekleedde de functie van 'theeïst': hij moest de thee zetten en schenken volgens een uitvoerige handleiding!
Regelmatig bezochten de leden van het gezelschap naar aanleiding van een voordracht een wetenschappelijke of technische inrichting. Ook werd jarenlang de gewoonte in ere gehouden om op een zondag aan het eind van het verenigingsjaar gezamenlijk een wandeling te maken in een mooie streek in ons land en daarna te dineren.
In 1967 kwamen de leden tot de overtuiging dat de vereniging haar reden van bestaan verloren had en daarom besloot men tot opheffing over te gaan.
Het archief van het Maandagavondgezelschap werd in 1975 overgebracht naar de Gemeentelijke Archiefdienst van Utrecht. De in het archief aangetroffen lantaarnplaatjes en foto's, vervaardigd tijdens enkele excursies, zijn ondergebracht in de Prentenverzameling van de Archiefdienst.
Voor het samenstellen van de inleiding zijn o.m. gegevens geput uit verslagen van redevoeringen (nrs. 13 en 14) en uit de tekst van een gehouden voordracht over de geschiedenis van het gezelschap (inv.nr. 11).

Kenmerken

Datering:
1876-1967
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het maandagavondgezelschap te Utrecht 1876-1967
Auteur:
J.N. van der Meulen
Datering toegang:
1978 / 2005
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
0,55 m zuurvrije dozen
Rubrieken:
Categorie:
Archiefvormer(s):