Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: TBC-commissie Vreeswijk

1637 TBC-commissie Vreeswijk

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In de loop van 1933 werd te Vreeswijk naast de bestaande vereniging "Het Groene Kruis" de vereniging "Het Wit-Gele Kruis" opgericht. Beide verenigingen stelden zich de ziekenzorg in het algemeen ten doel en dus ook de bestrijding van tuberculose. Omdat de bestrijding van tuberculose tot dan toe uitsluitend uitging van "Het Groene Kruis", kreeg uitsluitend deze vereniging daarvoor subsidie van rijk en gemeente. Het rijk schreef in de loop van 1933 voor, dat er één commissie diende te zijn op het gebied van bestrijding van tuberculose, welk orgaan dan bij uitsluiting subsidiegerechtigd zou zijn. Derhalve werd op 25 oktober 1933 in het parochiehuis te Vreeswijk in aanwezigheid van de inspecteur van volksgezondheid te Utrecht, en van burgemeester jhr. J. Mollerus, en de beide kruisverenigingen de TBC-commissie voor Vreeswijk opgericht. Tot en met 1940 werd meestal tweemaal per jaar door de commissie vergaderd, daarna tot 1950 meestal éénmaal per jaar. In de daaropvolgende vergadering van 1953 werd geconstateerd, dat er geen gelden meer waren uitgekeerd, omdat alle uitgezonden patiënten volledig verzekerd waren. Op de laatste vergadering van 16 juni 1955 werd uitgesproken, dat er waarschijnlijk geen patiënten meer zouden komen, en werd besloten een bedrag van fl.200,- aan de gemeente terug te betalen.
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1933-1955
Toegangstitel:
Verzamelinventaris I van kleine archieven aanwezig in de archiefbewaarplaats van de gemeente Nieuwegein, p. 8
Auteur:
C.G.M. Noordam
Datering toegang:
1989
Datering bewerking:
2011
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Fonds:
Gemeente Nieuwegein (oorspr. toegangsnr. 21)
Plaatsnaam:
Vreeswijk
Omvang:
0,1 m
Categorie:
Archiefvormer(s):