Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Landbouwkundige kring Utrecht

1220 Landbouwkundige kring Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Landbouwkundige Kring Utrecht is in 1909 opgericht door een aantal hoogleraren, wetenschappelijk medewerkers verbonden aan de Veeartsenijschool en aan de Rijkslandbouwschool en leidinggevenden bij andere diensten en instellingen.
De doelstelling was, door het houden van inleidingen over eigen werk te komen tot een betere uitwisseling van nieuwe ontwikkelingen in de zich toen snel uitbreidende landbouw wetenschap inclusief verwante aspecten van de veeartsenijkunde. Later werd deze strenge doelstelling enigszins bijgesteld en werden ook sprekers van buiten uitgenodigd, werden jaarlijkse excursies gehouden en werd meer ruimte geboden voor informele contacten. Het patroon van maandelijkse bijeenkomsten, behalve in de zomermaanden, en de jaarlijkse excursie waarbij ook introducés werden uitgenodigd, is tot het laatst in stand gebleven.
In de onderwerpen die in deze bijeenkomsten aan de orde werden gesteld is wel een duidelijke ontwikkeling te zien. Waren de onderwerpen in de beginjaren ontleend aan de toen in opkomst zijnde landbouwwetenschap, b.v. stikstofbinding, diervoeding. Later kwam het accent te liggen bij de productie verhoging van landbouw en veehouderij. Nog weer later verschoof de aandacht naar natuur en landschap, de landbouw en veehouderij buiten Europa in het kader van de ontwikkelingssamenwerking, het milieu, enz.
Het karakter van de vereniging is in de loop van de jaren ook veranderd. In de beginjaren was er een selectie beleid waarbij kandidaat leden onderworpen werden aan een ballotage en werden de leden vermeld onder het nummer waarmee zij waren binnen gekomen. Academisch niveau was vereist, inleidingen moesten ook dat niveau hebben en kregen vaak landelijke wetenschappelijke aandacht.
Later werd dat hoge wetenschappelijke ambitie niveau verlaten en kregen de inleidingen vaak een meer informatief karakter. Ook het toelatingsbeleid werd versoepeld, van ballotage was geen sprake meer, nieuwe leden waren welkom, mede gezien het afnemend ledental en de lage opkomst bij de bijeenkomsten. Ook personen zonder academische titel konden in principe lid worden, maar bleken zich toch niet thuis te voelen in de kring. De "landbouw" oriëntatie ging overheersen, er waren nog maar enkele dierenartsen lid.
Tenslotte bleek ook voor de Landbouwkundige Kring Utrecht de algemene tendens te gelden. Weinig jongere actieve werkers hadden nog belangstelling, de veroudering trad in, weinig eigen bijdragen meer, het werd bezwaarlijk voor een klein gehoor externe sprekers uit te nodigen, zodat uiteindelijk het besluit genomen moest worden de vereniging op te heffen. Dit tot spijt van de nog actieve leden die tot het eind de inleidingen met grote aandacht en inzet, gezien de intensieve discussies, hebben gevolgd.
Uit het ongeordende archief zijn de notulen boeken, ledenlijsten en kasboekjes van de beginjaren bewaard. Van de latere jaren zijn de jaarprogramma's, de jaarverslagen, de financiële overzichten en de ledenlijsten, voorzover aanwezig, bewaard. Enkele jubileumtoespraken en foto's zijn eveneens bewaard.
Het archief (omvang 0,39 m) is in 2005 geschonken aan Het Utrechts Archief.

Kenmerken

Datering:
1909-2004
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de landbouwkundige kring Utrecht 1909-2004
Auteur:
J.J. Vonk
Datering toegang:
2005
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
0,39 m oude verpakking
Rubrieken:
Categorie:
Archiefvormer(s):