Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Hotel des Pays-Bas te Utrecht

831-7 Hotel des Pays-Bas te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Hotel des Pays Bas
831-7 Hotel des Pays-Bas te Utrecht
Inleiding
Hotel des Pays Bas
In 1828 werd aan het Janskerkhof, wijk G nr. 242, te Utrecht het logement De Nederlanden in gebruik genomen. In 1839 werd het logement omgedoopt tot (Grand) Hotel des Pays Bas. Na een verbouwing in 1850 werd het hotel in 1854 door eigenaar H. Croes verkocht aan zijn zwager Josephus Gerardus Schrederhof (1806-1880), die achtereenvolgens opgevolgd werd door Bernardus Marcus Joannes Corbière (1835-1886) en Theodoor Kock (1863-1923). In 1890 kreeg het hotel door een omnummering het adres Janskerkhof 10.
Wegens ziekte van Kock werd het hotel op 15 september 1920 gesloten, waarna op 24 september een openbare veiling van het hotel plaatsvond. Het werd aanvankelijk verkocht aan Piet Wigman, explicateur van de Flora-bioscoop, die in het Utrechts Nieuwsblad van 5 november van voornoemd jaar liet optekenen dat hij ‘gesteund door een combinatie van eenige zeer invloedrijke stadgenooten, het hotel [zal] blijven exploiteren in den zelfden geest als onder den vroegeren eigenaar’. In januari gaf Wigman echter aan de koop alsnog niet te accepteren aangezien zijn investeerders zich terug hadden getrokken.
In het Utrechts Nieuwsblad van 12 maart 1921 wordt vermeld dat het hotel ‘wegens de groote nood aan logeergelegenheden’ door eigenaar Theodoor Kock weer heropend is. Op 1 februari wordt het hotel dan definitief door Kock verkocht aan de NV Hotel Exploitatiemaatschappij Terminus te Den Haag, met directeuren Gerardus van Stigt (1853-1924), Emanuël Gerardus van Stigt (1887-1949) en Thijs Nicolaas van Stigt (1891-1948). Voornoemde maatschappij exploiteerde sinds 15 april 1920 ook al Hotel Terminus aan het Stationsplein, alsmede het gelijknamige Hotel Terminus te Den Haag. Thijs Nicolaas van Stigt werd aangesteld als directeur en vervulde deze functie tot aan zijn overlijden op 25 mei 1948.
In 1977 werd het hotel verkocht aan projectontwikkelingsmaatschappij Europlan, die het direct doorverkocht aan een eigen BV Tophotels. De nieuwe eigenaren besloten tot een ingrijpende renovatie en verbouwing waarna het hotel in 1981 wederom in gebruik genomen werd.
In 1992 werd een veiling gehouden wegens een complete renovatie van het hotel. Naar aanleiding daarvan werd het hotel omgevormd tot NH Centre Utrecht Hotel, dat het pand aan het Janskerkhof 10 voortaan deelde met stadscafé-restaurant Broers en restaurant Luden. Broers werd gevestigd in de voormalige binnentuin van het hotel, Luden in de voormalige eetzalen.
Archief en inventarisatie
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1888-1992
Toegangstitel:
Inventaris van archivalia betreffende Hotel des Pays-Bas te Utrecht 1888-1992
Auteur:
A.B.R. du Croo de Vries, bewerkt door T.L.H. van de Sande
Datering toegang:
1994
Datering bewerking:
2017
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
1,36 m zuurvrije dozen
Archiefvormer(s):