De Utrechtse kunstenaar en filmer Frans Hofmeester, bekend van de viral timelapse-filmpjes van zijn kinderen Vince en Lotte, maakte met oude filmfragmenten uit de collectie van Het Utrechts Archief een nieuwe film. The Blokker Family – ‘A day in the life' geeft een prachtig tijdsbeeld van de jaren 60 in Utrecht. De film is vanaf 17 juli te bekijken in Het Utrechts Archief. 

Nieuwsgierig naar het alledaagse

Het Utrechts Archief nodigde Hofmeester naar aanleiding van de expositie Utrecht op film (loopt nog t/m 6 oktober) uit om zelf aan de slag te gaan met films uit de collectie. Hofmeester deed een greep uit de honderden films van Het Utrechts Archief over stad en omgeving Utrecht. Bij het struinen door de collectie stuitte hij op de films van de familie Blokker uit Ondiep. Filmen was vroeger een grote hobby van vader Albert Blokker. Jaarlijks maakte hij een compilatie van de belangrijkste gebeurtenissen in het gezin. Hofmeester vond deze beelden fascinerend omdat ze de nieuwsgierigheid naar het alledaagse prikkelen. “Opvallend is ook de variatie in shots, de close-ups en de kleine details. Fotografisch zijn de films stuk voor stuk heel sterk.” Het resultaat is The Blokker Family – ‘A day in the life. Utrecht 1966-1967’. De film zet het alledaagse leven van de jaren 60 in de spotlight: platen opzetten, twisten op een verjaardag, de nieuwe auto van de buren bewonderen, lekker zonnen in de tuin en niet te vergeten de kenmerkende jaren 60 mode.

Selectie uit enorme collectie films

Hofmeester ging bij het selecteren van de fragmenten grondig te werk. “Ik ben heel systematisch gaan kijken naar alle films van vroeger in Het Utrechts Archief. Ik noteerde dingen die mij speciaal opvielen. Bijvoorbeeld een tram die onder de Dom door reed of een gigantische reclame van een bakker onder een brug. Maar ook dat de films geen geluid hadden en sommige scenes werden voorzien van extra tekst: Het Wilhelminapark heeft zijn bekoring voor jong en oud of Zitten in het gras is helaas verboden. Ook de films van buiten Utrecht zijn prachtig, het deed mij denken aan mijn jeugd.” Niet alleen de onderwerpen zetten Frans aan het denken, ook het tempo waarmee er vroeger gefilmd werd viel hem op.“De lengte van één bepaalde shot was vroeger veel langer dan nu. De aandacht en zorg die men vroeger aan films besteedde was uiteraard heel groot, ook omdat 8-mm film of 16-mm film een kostbaar medium was.” Het liefst had hij nog veel meer montages gemaakt. Wellicht komt het er ooit nog van, zijn nieuwsgierigheid en belangstelling voor het materiaal uit Het Utrechts Archief is groot.

De film van Frans Hofmeester is vanaf zaterdag 14 juli 12.30 uur te bekijken in het Auditorium van Het Utrechts Archief, als onderdeel van de expositie Utrecht op film. Bekijk hier alvast de trailer: