Van abdij tot rechtbank

Het Utrechts Archief is gevestigd in de voormalige Paulusabdij, die rond 1050 werd gebouwd. Tijdens uw bezoek komt u verschillende muren, de wijnkeldergang en een bijzondere spitboog van dit middeleeuwse klooster tegen. 

> Toegang gratis / di t/m vr.: 10.00 - 17.00, za - zo: 12.30 - 17.00 uur. / Adresgegevens.

Paulusabdij
De Paulusabij lag in het gebied tussen de Nieuwe Gracht, de Korte Nieuwstraat, de Trans en de Hamburgerstraat. Resten van de zuidmuur van de Pauluskerk, die in 1707 werd afgebroken, zijn nu nog te zien in de Hofpoort. Een gedeelte van de noordmuur van het zijschip ligt verborgen in tuinmuur van Huize Molenaar. In Het Utrechts Archief liggen nog twee zware veldkeien uit de fundering van de kerk. De bogen en kruisgewelven die in de muren nog zichtbaar zijn, vertellen iets over de indeling van het klooster. Zeer zeldzaam is de gotische spitsboog waardoor de Benedictijner monniken naar de kapittelzaal liepen. Het huidige Auditorium was vroeger de refter (eetzaal) van de monniken. In de monumentale muur is nog te zien waar monniken hun handen wasten voordat ze vanuit de slaapzaal via een trap naar de kerk gingen. Zo zijn er nog meer plaatsen in het gebouw waar de muren bijna voor zichzelf spreken, zoals in de voorraadkelder (de huidige wijnkeldergang) en de librije, waar nu de studiezaal is gevestigd.

Hof van Utrecht en Rechtbank
Het klooster werd in 1580 opgeheven, waarna het provinciale gerechtshof, het Hof van Utrecht zijn intrek nam. De kapittelkamer werd de raadskamer en de ‘pynichkamer voor de misdadiger'. De refter werd gebruikt als raadzaal voor het Hof van Utrecht en is tot 2001 de rechtszaal van de rechtbank gebleven. In de huidige opstelling wordt de zaal gebruikt voor twee presentaties: een groeikaart van de stad Utrecht en omgeving en een multimediale presentatie over de geschiedenis van het gebouw. Op de benedenverdieping van het gebouw zijn de oude rechtbankcellen nog zichtbaar. Hier kunt u het zwaard van de beul bekijken en ontdekken welke zaken hier in de loop der eeuwen voor de rechter kwamen.  

 

 

 

Uw bezoek aan de expositie is gratis. Rabobank Utrecht betaalt uw entreeprijs.undefined
 

Expositie

Expositie