Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Zoeken in de toegangen

Zoek in alles


Hulp bij uw onderzoek
De informatie in deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven.
  • Uitgebreid zoeken
    Kiest u voor uitgebreid zoeken dan kunt u afhankelijk van de situatie meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In iedere veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld.
  • Zoektermen combineren
    Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Booleaanse operatoren
    Normaal worden meerdere zoektermen altijd gecombineerd met AND. U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de Booleaanse operatoren: NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".

Verfijnen
In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is.

Sorteren
De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen.


beacon
 
 
925   Noordoosterlocaalspoorweg Maatschappij
De Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS) is op 8 mei 1899 opgericht te Zwolle. Met ingang van 14 februari 1938 was de NV te Utrecht gevestigd. De NOLS ontstond uit een comité dat door J.Willink te Zwolle was opgericht. Dit comité was in het leven geroepen naar aanleiding van de Wet van 15 juli 1898, Staatsblad 185, waarmee door de Staat der Nederlanden een bedrag van vier miljoen gulden beschikbaar werd gesteld voor de aanleg van een spoorlijn van Zwolle naar Delfzijl met zijtakken naar Almelo en Assen. Op 6 november 1899 kreeg de NOLS de concessie verleend voor deze spoorlijn. De Maatschappij tot Exploitatie van de Staatsspoorwegen (MtEvSS) werd belast met de exploitatie. Behalve voor de lijn Zwolle-Delfzijl kreeg de NOLS op 10 oktober 1908 de concessie voor de aanleg van het Nederlandse gedeelte van de spoorlijn Coevorden-Neuenhaus. Deze lijn werd geëxploiteerd door de Bentheimer Kreis-Bahn A.G. Naar aanleiding van de reorganisatie van de spoorwegen in Nederland werd op 22 maart 1938 de exploitatie-overeenkomst met de MtEvSS beëindigd en werd de spoorweg verkocht aan de NS. De concessie aan de NOLS werd bij Ministerieel Besluit van 19 april 1938 ingetrokken.
Tussen 15 januari 1903 en 1 augustus 1910 werden de achtereenvolgende baanvakken voor het publiek opengesteld: Zwolle-Mariënberg-Gasselternijeveen, Almelo-Mariënberg, Assen-Gasselternijeveen-Stadskanaal, Stadskanaal-Zuidbroek en Zuidbroek-Delfzijl. Tevens werd Coevorden grens-richting Laarwald opengesteld. Zuidbroek-Weiwerd werd met ingang van 1 december 1934 opgeheven. De MtEvSS nam op 1 december 1934 de lijn Weiwerd-Delfzijl over. Op 1 januari en 1 mei 1938 nam de NS de lijnen, met uitzondering van Coevorden- Grens, respectievelijk over in exploitatie en in eigendom.
 
 
 
 
 
925   Noordoosterlocaalspoorweg Maatschappij
1. Organisatie van de vennootschap
2. Organen van de vennootschap
3. Inventarisnummers afkomstig van het Nederlands Spoorwegmuseum te Utrecht
 
 
 
 
 
925   Noordoosterlocaalspoorweg Maatschappij
Datering:
  1899-1938
Toegangstitel:
  Inventaris van het archief van de Noordoosterlocaalspoorweg-maatschappij 1899-1938
Auteur:
  Medewerkers project 'Historisch archief Nederlandse Spoorwegen', in samenwerking met het Nederlands Spoorwegmuseum
Datering toegang:
  2000
Openbaarheid:
  Volledig openbaar
Rechtstitel:
  Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
  5,48 m